וואלה!
וואלה!
וואלה!
וואלה!

וואלה! האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

7 דברים שלא ידעתם על קנאביס רפואי

22.4.2018 / 14:00

איפה מגדלים קנאביס רפואי, איך הופכים אותו לתרופה יעילה, ולאילו מחלות הוא יכול לעזור? לרגל רפורמת הקנאביס, חוקרת בכירה בתחום נותנת את כל התשובות

עריכת וידאו: ניר חן

בסרטון: כל הפרטים על רפורמת הקנאביס של משרד הבריאות

רפורמת הקנאביס של משרד הבריאות יצאה לדרך. רשת סופר פארם תחל לנפק בימים הקרובים מוצרי קנאביס רפואי ללקוחות בעלי מרשם. בשלב הראשון, 25 סניפים של סופר פארם יספקו את השירות, ובהמשך הוא יתרחב לכ-50 סניפים. הרשת תמכור תפרחת גולמית, יחידות מגולגלות ומוכנות לשימוש ושמן לצריכה בטיפות.

ההערכה היא כי מחיר של 20 גרם ינוע בין 240 ל-300 שקלים, 30 גרם יעלו בין 360 ל-450 שקלים בחודש, 50 גרם יעלו בין 600 ל-750 שקלים בחודש, ואילו מי שצורך יותר מ-100 גרם, בהם חולי סרטן, ישלם מדי חודש בין 1,200 ל-1,500 שקלים.

עוד בנושא:
למה רופא משפחה לא יכול לתת מרשם לקנאביס רפואי?
המחלה המסתורית שתוקפת מעשני קנאביס
מטופלי קנאביס רפואי שואלים: מה עושים עם המאנץ'?

מדובר במהפכה של ממש בעולם הקנאביס הרפואי, ובהזדמנות טובה ללמוד יותר על החומר שרבים רואים בו תרופת פלא. ד"ר נירית ברנשטיין, חוקרת בכירה ומנהלת מעבדה העוסקת בפיזיולוגיה של קנאביס ופיתוח שיטות מתקדמות לגידול קנאביס לצרכים רפואיים במכון וולקני, אספה עבורנו 7 עובדות לא מוכרות על קנאביס רפואי.

צמח נקבה בפריחה, בשל ומוכן לקטיף ליצירת קנאביס רפואי. שריה קוך,
הרבה יותר מ-THC. צמח קנאביס בשל ומוכן לקטיף/שריה קוך

1. הפעילות הפסיכו-אקטיבית (ממסטלת) של הקנאביס נגרמת על ידי חומר בקנאביס הנקרא THC. בקנאביס יש מאות חומרים נוספים בעלי פעילות רפואית. ליתר דיוק יש יותר מ-100 קנבינואידים, וכ-300 טרפנים שמעניקים גם את הריח לפירות ולירקות שונים, ופלונואידים. לכל אחד מחומרים אלו או לשילוב של מספר חומרים יחד יכולות להיות השפעות רפואיות שונות.

2. הקנאביס עוזר במספר רב של מצבים רפואיים, לדוגמה מחלת האפילפסיה וטרשת נפוצה, הוא משפר תיאבון, מסייע להירדם, מסייע לדלקות מעי (פעילות אנטי דלקתית למשל במחלת הקרוהן), מחלות עור ועוד. ההשפעה היא על מחלות רבות כשחלקן נוירולוגיות, חלקן רגשיות, חלקן דלקתיות ועוד. הסיבה להשפעה הכל כך מגוונת של הקנאביס היא מאות החומרים הפעילים שיש בצמח המופלא הזה. שילוב של פעילות החומרים השונים, הטרפרנים והקנבינואידים גורמת למגוון הרב של היתרונות הרפואיים. בשפת הקנאביס התופעה נקראת - אפקט הפמליה, שזוהי השפעה משולבת של מספר חומרים יחד בצמח.

תפרחות לאחר קטיף בשלבי ייבוש. צילום: ד"ר נירית ברנשטיין,
תפרחות לאחר קטיף בשלבי ייבוש/צילום: ד"ר נירית ברנשטיין
"כשמייצרים תרופה מצמח הקנאביס, חייבים להקפיד שכל פרח שהחולה מקבל יהיה אחיד - החומרים הרפואיים חייבים להיות באותו הריכוז והכמות"

3. אנחנו לא יודעים עדיין כיום אילו חומרים בקנאביס משפיעים על אילו מחלות. יש עדויות ראשוניות בעניין ואנו כעת רק בתחילת הדרך המחקרית. פריצות הדרך הגדולות הצפויות לנו במחקר בעתיד הן זיהוי ההשפעות הרפואיות של חומרים שונים נוספים.

4. איך זה שחומרים שנוצרים בצמח משפיעים על גוף האדם? במקרה של הקנאביס, קיימת אצלנו בגוף מערכת שנקראת מערכת אנדו-קנאבינואידית. קיימים בגוף במערכת זו קולטנים הנקשרים לחומרים הקנאבינואידים המצויים בצמח הקנאביס וההצמדות לקולטנים משרה את ההשפעות המגוונות בגוף. הקולטנים נמצאים במקומות רבים בגוף, במוח, במערכת השרירים, העיכול, רקמות השומן ועוד. הקסם שבקנאביס, הפעילות המרפאת המגוונת כל כך שלו, נובעת מפעילות משולבת של החומרים הפעילים הרבים מאוד בצמח אבל גם מיכולת הקולטנים בגופינו שהחומרים מתקשרים אליהם על מנת להפעיל תהליכים רבים בגוף.


5. צמח הקנאביס שונה מפירות וירקות אחרים שאנחנו צורכים. מכיוון שחשוב מאוד שהתכונות הרפואיות בקנאביס תהיינה אחידות בכל פרח שנוצר. בצמחים ובפירות וירקות אחרים שאנו אוכלים יש תכונות רבות כמו מתיקות, חמיצות, ריח ועוד שלא נורא שהם משתנים מעט מפרי לפרי גם באותו סוג. אך כשמייצרים תרופה מצמח הקנאביס, חייבים להקפיד שכל פרח שהחולה מקבל יהיה אחיד - החומרים הרפואיים חייבים להיות באותו הריכוז והכמות. לכן לצורך ייצור התרופות מקנאביס יש חשיבות רבה לכך שנלמד לגדל אותם נכון.

תהליך שקילת קנאביס רפואי טחון. צילום: ד"ר נירית ברנשטיין,
תהליך שקילת קנאביס רפואי טחון/צילום: ד"ר נירית ברנשטיין

6. הכמות של החומרים הפעילים לא אחידה בכל הפרחים של צמח הקנאביס. זאת מכיוון שהתנאים בהם גדל הצמח כגון כמות אור השמש שהוא נחשף אליה, הטמפרטורה, ועוצמת הרוח משפיעים מאוד על הייצור של החומרים הפעילים בפרחים. לכן, קימת בעיה שפרחים שנוצרים בתנאים שונים יכילו כמויות שונות של חומרים פעילים. לדוגמה, גילינו במעבדתי שפרחים שנוצרים בחלק העליון של צמח הקנאביס אשר נחשפים ליותר אור מפרחים שנוצרים בתחתית הצמח מייצרים כמות שונה של חומרים. וגם כי צמחים שגדלים בעונות שנה שונות מייצרים כמויות שונות של חומרים פעילים. זו בעיה כי החומרים צרכים להיות אחידים בכל פעם שהחולה מקבל קנאביס לשימוש רפואי. ולכן אנחנו מפתחים שיטות היי-טק לגדל את הצמחים הללו וליצר סטנדרטיזציה, כדי שהחולים יקבלו חומר אחיד.

7. צמחי הקנאביס גדלים בחממה, ועל מנת לייצר מהם את החומר התרופתי, על כל הצמחים להיות נקבות. מספיק שיש צמח זכר אחד בחממה - הוא "מקלקל" את הייצור של החומרים התרופתיים בצמחי הנקבה. כמו שבבני אדם, כדי ליצור ילד צריכה להיות הפריה, גם בצמחים, פירות נוצרים לאחר שאבקנים מצמחי הזכר מפרים את פרחי הנקבה. במקרה של צמח הקנאביס, הזכר "מקלקל" את ייצור החומרים הפעילים מכיוון שהוא מפרה את פרחי הנקבות וצמח נקבה שעבר הפריה - לא יהיה בו כמעט חומרים רפואיים. החומרים המיוחדים לקנאביס נוצרים בעיקר בפרחי נקבה לא מופרים.

ביום שני ה-30.04.18, ייערך כנס אגרוטק במכללה האקדמית אחוה, במהלכו יתקיים פאנל בנושא קנאביס רפואי בהשתתפותה של ד"ר נירית ברנשטיין ומומחים נוספים ממכון וולקני, משרד הבריאות והאקדמיה

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    3
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully